Information fyra kring Coronavirus (2020-04-09)
Vi har alla flera större förändringar i vårt liv på grund av Coronaviruset. Så är det i hela världen och alla reagera olika på det som händer. Den information vi får till oss är fullproppad av fakta, berättelser, oro och tips kring Corona. Hur smittar det? Hur skyddar man sig? Vad kan jag göra? Frågorna som alla ställer sig har ibland oklara eller till och med flera svar. I alla fall känns det så när man ser allt i informationsflödet. Det vi på PASS-Team gör är att hela tiden hålla oss uppdaterade. Det bästa vi kan göra är att ta stöd i den officiella informationen och fakta som finns, hålla fingret i luften och försöka ligga steget före. Vi vill bidra till att hålla nere smittspridningen och det gör vi tillsammans med er brukare, anhöriga och assistenter.
Hur smittar det?
Det talas nu om asymptotisk smitta, dvs att man kan vara smittspridare utan att ha Covid-19-symptom. Det verkar stämma till viss del, men det är fortsatt lika viktigt att vara hemma när man är sjuk. En person med symptom sprider mera virus än en som verkar frisk. Virus ska komma i kontakt med ögon/näsa/mun för att smitta. Dit kommer det antingen via en smittad persons andedräkt/nysning eller via dina händer om virus tagit sig dit. På vissa blanka ytor som plast och metall klarar sig viruset längre. Vi har ytdesinfektion som ni kan använda på ytor som kan vara en risk i dessa sammanhang.
Vi kan genom brukarens hemkommun söka om att få ”nyckelpersoner” testade för Covid-19. Detta sker enligt ett speciellt protokoll genom Region Gävleborg. Då det är brist på antalet tester så är det inte troligt att vi kan få någon testad den vägen. Det KANSKE går att lyfta upp någon som nyckelperson om det är svårersatt personal på ett avancerat uppdrag med lång introduktion. Men i dagsläget är det läkare och sjuksköterskor inom sjukvården som anses som nyckelpersoner. Den andra vägen att få bli testad är genom sin egen hälsocentrals bedömning, men då tas ingen hänsyn till ditt yrke. Där blir man prioriterad utifrån sina egna symptom. Framför allt feber och luftvägssymptom.
Hur skyddar man sig?
Det bästa sättet att allmänt skydda sig är genom att hålla avstånd i vardagen, undvika folksamlingar och att tvätta sina händer. Det finns en risk för att bli smittad i jobbet som personlig assistent. Där har vi som arbetsgivare ett ansvar. Vi kan inte ta bort alla risker som finns, men vi måste identifiera risker och minimera dem så gott vi kan. För att kunna identifiera risker är det viktigt för oss att få direkt information om någon brukare eller anhörig i hushållsgemenskap blir sjuka. Utifrån denna information kan vi sedan bedöma vilka åtgärder som behövs vidtas.
Som ni vet råder brist på skyddsutrustning. Regeringen har tagit ett beslut om att en fördelning av skyddsutrustning ska ske via Socialstyrelsens översyn och sen vidarefördelas till regioner och kommuner. Här kan vi i teorin få leveranser från brukarens hemkommun, men vi är troligtvis rätt långt nere i näringskedjan. Vi försöker därför även ordna egen skyddsutrustning via alternativa vägar. Vi har tillgång till handskar, tvål och handsprit som vanligt. Vi har även visir gjorda av overheadfilm, direktimporterade andningsskydd, förkläden osv. Detta har vi i ett mindre lager sedan tidigare, men har även fått levererat till viss del. Det råder ett stort kaos i leveranskedjorna. Våra ordinarie leverantörer står utan lager och då måste vi söka oss till andra aktörer. Där har vi stött på problem. Lagda order makuleras, priser chockhöjs efter gjord beställning och andra säljare ringer med erbjudanden som ligger mer än tio gånger högre än ordinarie riktpriser. Sammantaget betyder det att vi inte kan dela ut skyddsutrustning ”utifall”. Vid sjukdomssymptom och konstaterad Covid-19 ser vi till att ni assistenter har rätt nivå av skyddsutrustning. Riskbedömning och åtgärder görs utifrån varje uppdrag och vilka moment som ingår. Vid konstaterad smitta är smittskyddsläkare den som avgör vad som gäller.
Som assistansanordnare har vi kravet på oss att lösa den personliga assistansen även i denna situation. Brukarnas behov av stöd finns hela tiden, även i en pandemi. Det är då viktigt att ni i personalen har klart för er att din chef leder och fördelar arbetet. Som vi beskrivit tidigare har vi möjligheten att ändra schemat så att allt fungerar, även på kort varsel. Ni kan få jobba mera periodvis, ni kan också få jobba mindre eller på andra tider än det ni är vana. Regler kring detta finns angivna i olika lagtexter, men framförallt i kollektivavtalet. När vi varit i kontakt med Kommunal anger dom endast ett förtydligande utöver det som finns skrivet i avtalet. Det är att personer som tillhör en definierad riskgrupp inte kan/bör beordras att jobba hos en brukare med konstaterad Covid-19. Det tycker vi också låter som en bra princip.
Trots att vi poängterar våra möjligheter kring att beordra personal och ändra i schemat är det inte en tillsägelse utifrån problem som uppstått. Tvärt om är ni assistenter väldigt bra på att möta oss med flexibilitet när vi blir tvungna att planera om. Ni är alldeles otroliga på att ställa upp, anpassa er och hitta lösningar även i svåra tider som nu! Vi vill ändå lyfta frågan så att vi tillsammans kan vara så förberedda det går. Det är svårt att veta vilka situationer som kan uppstå.
Som ni brukare och anhöriga märker lägger vi oss i ert liv lite mera än vanligt nu. Anledningen till dessa rekommendationer är att du som anhörig också är en del av de andra personliga assistenters arbetsmiljö. Även du som anhörig kan få in smittan i en personalgrupp, så iaktta samma försiktighet som alla andra. Tänk också till kring vilka bra lösningar som kan finnas om du som anhörig blir sjuk. Går det att upprätthålla distans i hemmet? Hur vi kan minska risken för smittspridning behöver vi alla tänka på nu så länge detta fortgår.
Ni som varit sjuka någon gång från och med 11 mars har rätt till ersättning för ert karensavdrag. Det är schabloniserat till 700 kr och finns att söka personligen hos Försäkringskassan, enklast genom ”Mina sidor” på Försäkringskassans hemsida.
Se nu till att ta er ut i friska luften så gott det går. Ta hand om er och ha en riktigt Glad Påsk!
Länkar på internet:
Sök karensersättning hos Försäkringskassan
Folkhälsomyndigheten – Frågor och svar
Folkhälsomyndigheten – Skydda dig själv och andra
1177.se – Så här tvättar du händerna
Region Gävleborg (Regionalt ansvariga för smittskyddsfrågor)
Information från UD
Vårdguiden om Covid-19